Operagala: “Callas in Memoriam” – Lördag 17 mars kl 18

Maria Callas, Prima Donna Assoluta!


Det som fortfarande gör Maria Callas unik inom operavärlden är inte enbart hennes vokala agilitá – det fanns andra samtida sopraner med vackrare röst eller bättre sångteknik. Det som gör Maria unik är hennes tolkningar! Hon sparade inget när hon väl var på scenen – rösten kunde växla från vacker till hård, ful, förskräcklig, mörk, sur eller sjukligt svag när hjältinnan var döende… Maria använde hela paletten av känslor för att gestalta sina hjältinnor – partituret och hennes musikalitet var bara två av de många dimensioner hon använde. Hon blev själv rollens hjältinna! Man kan nästan se henne framför sig agera genom att endast lyssna på hennes röst – rösten säger allt! Det är just det som gör henne unik och som även delat operavärlden i en epok före Callas och en mycket mer känslosammare epok efter Callas!

För många, är hennes namn associerat med divalater och skandaler. Detta är dock mer ammunition för den tidens tabloider än sanningen! I själva verket var Maria älskad av sina kollegor. Hon dedikerade sitt liv till musiken och det låg obeskrivligt hårt arbete bakom varenda en av hennes framgångar. Hon har själv sagt: ”Om jag kunde leva mitt liv igen, skulle jag göra det jag redan gjort, men ännu bättre”!
– Anastasio Tebaldi


18.00 Operagala till minne av Maria Callas

Blåsarsymfonikerna och operasolister under ledning av Merete Ellegaard bjuder upp till en operagala med musik av bl. a. Puccini, Bellini, Rossini och Theodorakis till minne av den grekiske världssopranen Maria Callas. Vi bjuds på några av operarepertoarens största hits, exklusiva guldkorn ur den grekiska operafloran samt möten med kvinnogestalter ur grekisk historia och mytologi.

Program:
Gioacchino Rossini – Ouvertyr till Il barbiere di Siviglia
Vincenzo Bellini Norma – Variationer över Casta Diva
Eugenia Manolides – ”Nike” för blåsorkester
Giaccomo Puccini – ”Vissi d’arte” ur Tosca
Vincenzo Bellini – ”Mira, o Norma” ur Norma
Gioacchino Rossini – “Una voce poco fa” ur Il barbiere di Siviglia
Giaccomo Puccini – ”Spoglio è l’orto” ur Madame Butterfly
Pavlos Karrer – “Nanurisma” ur Markos Botsaris
Eugenia Manolides – ”Orphikos hymnos Dimitros”
Mikis Theodorakis – ”Prepi na pethanun” ur Medea

Medverkande:
Cecilia Lindwall, sopran
Katerina Roussou, mezzosopran
Johanna Nilsson, oboe
Blåsarsymfonikerna
Dirigent: Merete Ellegaard

Längd: ca 75 min

Konserten är en del av Grekisk Konstmusikfestival, 17 mars på Musikaliska. Läs mer om festivalen >>