14 mars 2020: Ramdat möter Theodorakis & Hadjidakis

Konserten är inställd med anledning av Coronaviruset.
Köpta biljetter återbetalas. Kontakta info@gkis.se för mer information.

INSTÄLLT:  14 mars 2020, kl 18.00. Köp biljett >>
Grekiska Kulturhuset, Idungatan 4B, Stockholm

I säsongens sista konsert i konsertserien på Grekiska Kulturhuset gästspelar medlemmar ur den Atenbaserade jazzensemblen Ramdat. Tre kända sånger om månen av Manos Hadjidakis kommer att behandlas improvisatoriskt i form av personliga tolkningar och musikaliska meditationer. Dessutom får vi höra kammarmusik för cello och piano av bl.a. Theodorakis och Hadjidakis.

Ur programmet:
Mikis Theodorakis – East of the Aegean
Efter Mikis Theodorakis många oratorier, symfonier, överdådiga soundtracks och storskaliga sångcykler, är det sista man kan förvänta sig en lugn samling musik som bara förlitar sig på melodiska viskningar av cello och piano – en klangvärld som verkar komma mer från det undermedvetna än från verkligheten.

Själv beskriver han cykeln East of the Aegean som ett ode till det lyriska, musikalisk vördnad gentemot litterära teman. Men de musikaliska miniatyrerna kan också ses som tankeväckande reflektioner över hans egen existens. De är som vykort eller en konstnärs anteckningsbok full av skisser med intryck från det grekiska kustlandskapet. I ett flyktigt ögonblick går antiken och nuet ihop med varandra för att bilda ett enhet som sträcker sig långt bortom dödliga liv.

Manos Hadjidakis – Två sånger för sjömän
Två sånger för sjömän (1947) av Manos Hadjidakis är tonsättningar av dikter ur Miltos Sachtouris “The Boatman of Thunderbolts” och “A Sailor High up on the Moon”. De melodiska motiven för dessa nostalgiska sånger är tydligt baserade på den populära rembetiko-stilen. Det är den stämningsfulla atmosfären och ibland den sofistikierade harmoniken som ger dem deras speciella aura.

Manos Hadjidakis – Tre sånger om månen
Pame mia volta sto feggari
To feggari ine kokkino
Chartino to feggaraki
Dessa tre välkända och populära melodier framförs i arrangemang för cello och piano vilka efterföljs av fria jazzimprovisationer i soloformat av var och en av de tre musikerna ur Ramdat.

Medverkande:
Giannis Arapis, gitarr
Dimitris Ventourakis, piano
Viktor Karamanis, saxofon
Maria Zachariadou, cello
Johan Sandback, piano

Giannis Arapis är en gitarrist som gjorts sig känd i Grekland både inom olika grupper (t.ex. the Coal, Mammock och Ramdat) och i soloformatet på akustisk och elektrisk gitarr. Hans musik är influerad av inte minst grekisk folkmusik, experimentell rock och jazz. Bland kommande projekt finns bl.a. en duo med den renommerade gitarristen Noel Akchote.

Viktor Karamanis är multi-instrumentalist med primärt fokus på saxofon (tenor, alt- och sopran) och klarinett. Han är även ljudtekniker med ett flertal skivproduktioner bakom sig. Vidare arbetar Karamanis med ljudinstallationer och digitalt processande av ljud. Karamanis bor och verkar för tillfället i Cambridge, Storbritannien.

Dimitris Ventourakis är kompositör, pianist/keyboardist och musikpedagog, verksam i Aten. Ventourakis har studerat såväl klassiskt piano som jazzpiano – och därtill Musikvetenskap.

Maria Zachariadou är cellist som efter många år i London som medlem i Philharmonia Orchestras cello-sektion nu har tjänsten som Assistant Principal Cello i BBC Philharmonic Orchestra, Manchester. Hon föddes i Stockholm men har grekiska föräldrar.

Johan  Sandback är pianist och konsertproducent verksam i Stockholm. Han har startat och driver pianostreet.com – ett internationellt etablerat forum  inom  klassisk  pianomusik  och  pianospel – samt arbetar bl.a. som producent för  konsertserien  Pianomusik på Konstakademien.

 

PDF-flyer:
https://www.gkis.se/wp-content/uploads/2020/03/14-mars-Ramdat-möter-Theodorakis-och-Hadjidakis.pdf

 

Köp biljett >>