Minnseskonsert för Maria Callas på Jussi Björling-muséet i Borlänge

I samband med det internationella uppmärksammandet av att det är 40 år sedan Maria Callas bortgång arrangerade Grekiska ambassaden i Stockholm i samarbete med bl a Jussi Björlingmuséet och föreningen Grekisk Konstmusik i Sverige ett evenemang och en minneskonsert i Borlänge lördagen den 13 maj 2017. SVT var där och rapporterade:

I Grekland planeras ett museum till minne av världsberömda operasångerskan Maria Callas. Jussi Björlingmuseet i Borlänge har bidragit både med inspiration och kunskap.
För ett år sedan kontaktades museichefen Jan-Olof Damberg av Greklands ambassad i Stockholm.

– De kontaktade mig för att de höll på med ett projekt med att bygga ett museum vid Maria Callas föräldrahem i byn Neochori i Messinia i Grekland, berättar han.

Ann-Margaret Mellberg är kulturråd på Greklands ambassad i Stockholm och berättar mer om tanken bakom projektet:

– Det hela började som en idé för att lyfta fram begreppet med personmuseer och då fick vi idén om att skapa något liknade i Messinia, där Maria Callas hade sina rötter, säger hon.

Läs mer på svt.se:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/grekland-tar-hjalp-av-jussi-bjorling-for-att-hylla-sopranen-maria-callas

Minneskonsert i Borlänge den 13 maj 2017

“Katerina Roussou är en grekisk mezzosopran, verksam i Sverige. Johan Sandback är pianist. I lördags fyllde de Borlänge missionskyrkas stora rum med ännu större musik.
En flygel och en röst tycktes kunna bli för lite för lokalen, men det blev mer än nog. De två presterade på en nivå som fyllde rummet och trollband åhörarna och till och med när Johan Sandback var ensam med sin flygel räckte det till. Katerina Roussou har bland annat fått Maria Callas-stipendiet och det var just med anledning av Maria Callas som hon kom till Borlänge.”
— Dala-demokraten

Läs mer om konserten:
http://www.dalademokraten.se/kultur/musik/katerina-roussou-bjod-pa-stor-musik