Grekisk konstmusikfestival 2015

Grekisk Konstmusikfestival i Stockholm
6-7 november 2015 på Musikaliska, Nybrokajen 11

Se korta exempel ur festivalprogrammet:

framsidaÅr 2015 var det 90 år sedan den grekiske kompositören Mikis Theodorakis föddes, vilket uppmärksammades i den första upplagan av Grekisk Konstmusikfestival i Stockholm.
Festivalen blev en stor framgång med över 1200 personer i publiken under de två dagarna i stora salen på Musikaliska.

Som avslutning framfördes Mikis Theodorakis stora verk Axion Esti. Se klipp från den livestreamade sändningen 7 november:

En målsättning med festivalen är att konsertprogrammen kombineras med andra konstformer och inslag av grekisk kultur. Med utgångspunkt från musiken inbjuds grekiska konstnärer, kulturpersonligheter och författare att presentera teman från grekiska mytologin, klassiskt drama, folktradition och nutida grekisk kultur.
I familjeföreställningen Katastrof i djungeln möttes kammarmusik av tonsättaren Nikos Skalkottas rembetika i en grekisk taverna. Föreställningen handlar om Skalkottas och hur han blir inspirerad att skriva egen musik när han lyssnar och dansar till rembetika, ”grekisk blues”.

affisch-skiss-4-smallFestivalens mål är inte bara att presentera existerande repertoar men också att främja skapandet av nutida konst genom ett grekiskt-svenskt kulturutbyte. Den 6 november uruppfördes en ny komposition av den grekiske kompositören Nikolas Sideris, Me to lichno tou astrou för sång och piano.

Läs mer om festivalens program.